Otthon

Ringlis függöny készítése otthon

Sziasztok!

Ebben a bejegyzésben meg szeretném mutatni nektek, hogy a ringlis függöny elkészítése mennyire egyszerű feladat, ami nem is vesz sok időt igénybe. Én szeretek sokszor változtatni a lakás hangulatán, amihez a függöny lecserélése talán a legjobb megoldás, ha nem akarunk nagy összeget belefektetni az átalakításba.

Régebben beleszerettem egy anyagba, amit az IKEA-ban vettem, hogy majd sötétítő függönynek varrom meg. Szeretek saját magam készíteni dekort a lakásba, csak sokszor nincs annyi időm, mint szeretném. Most viszont rávettem magam és rááldoztam pár órát egy hétvégi délutánból, hogy a tavaszt új külsővel kezdhessük.

Leírom nektek, hogy hogyan is kell elképzelni egy ringlis függöny elkészítését és a bejegyzés végére lehet ti is kedvet kaptok egy kis függöny cserére. 🙂

Kellékek a függöny elkészítéséhez.
– varrógép
– olló
– ringli karika
– mérőszalag
– toll

Amit a ringliről tudni kell: Amikor ringlit vásárolunk két számot írnak a karikáról. Az első szám mindig a rigli karika belső átmérőjét jelenti, a második szám a ringli karika külső átmérőjét. Ez azért fontos, mert többféle függönyrúd méret van és fontos, hogy mindig szélesebb legyen a ringli belső átmérője, hogy könnyedén lehessen elhúzni a függönyt a rúdon. (Például: 16-19 mm-es rúdkarnisokhoz a 35,5/55 mm ringli karikát érdemes venni.)

Még egy fontos kelléke van a ringlis függöny elkészítésének a „merevítő szalag”, amit a függöny felső élébe kell belevarrni és ebbe pattintjuk a ringli karikákat. Ez szép tartást ad a függönynek, viszont én egy vastag pamut anyagot vettem, ezért kihagytam ezt a lépést, mivel ez az anyag elég merev ahhoz, hogy ne szakítsa szét a ringli az anyagot és magától is szépen áll a karnison.

Első lépésként méretre kell szabni a függönyt, ha például az ablak hossza 2 méter széles, akkor érdemes másfélszer hosszabbra szabni a két anyagot, hogy behúzva is szépen mutasson és legyenek benne hullámok. Ezután az anyagot minden oldalon 2cm-re behajtjuk és megvarrjuk. Ha méretre varrtuk függönyünket akkor nincs más dolgunk, mint a függöny felső részére, felrajzoljuk előre a ringlinek szánt lyukakat. Egy 1,5 méter széles függönybe 8-10 ringlit érdemes tenni 10-15 cm-ként. Ezután ki kell vágni a függönyből a berajzold részeket.

A ringli karikák szétpattinthatók, így a két fél karika közé helyezzük a függönyt, majd az asztalon tenyérrel egy határozott nyomással összepattintjuk.

És a vadi új függönyünk el is készült! Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy felakasszuk a függönyt a karnisra. 🙂 

Remélem tetszett ez a lakberendezéssel kapcsolatos bejegyzése. Küldjetek képet kommentben, ha meghoztam a kedveteket és készítettetek saját kezűleg ringlis függönyt. 🙂

Brigi

3 hozzászólás

 • Fittler Miklos

  KedvesBrigitta

  Szerintem szép anyagokkal téli honlapunk és Pécsi boltunk van.
  Nagyon szeretnénk az Általad megirt ringlis függöny készitést félteni.

  Egyébként is azt hiszem kapcsolatunk a jövőben mindkettőnk számára érdekes lehetne.

  Kérem hívj vagy add meg email cimed

  Köszönöm

  Függönyország Kft
  Új Otthon Lakástextil

  Fittler Miklós
  Tulajdonos

 • Rácz-Almási Bea

  Kedves Brigi!
  Tetszett az útmutatód. Szeretnék én is ringlivel függönyt felszerelni.
  Azt szeretném megtudni, hogy hol lehet beszerezni függönyhöz ringlit?
  Köszönöm.
  R.A. Bea

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.