Otthon

Ringlis függöny készítése otthon

Sziasztok!

Ebben a bejegyzésben meg szeretném mutatni nektek, hogy a ringlis függöny elkészítése mennyire egyszerű feladat, ami nem is vesz sok időt igénybe. Én szeretek sokszor változtatni a lakás hangulatán, amihez a függöny lecserélése talán a legjobb megoldás, ha nem akarunk nagy összeget belefektetni az átalakításba.

Régebben beleszerettem egy anyagba, amit az IKEA-ban vettem, hogy majd sötétítő függönynek varrom meg. Szeretek saját magam készíteni dekort a lakásba, csak sokszor nincs annyi időm, mint szeretném. Most viszont rávettem magam és rááldoztam pár órát egy hétvégi délutánból, hogy a tavaszt új külsővel kezdhessük.

Leírom nektek, hogy hogyan is kell elképzelni egy ringlis függöny elkészítését és a bejegyzés végére lehet ti is kedvet kaptok egy kis függöny cserére. 🙂

Kellékek a függöny elkészítéséhez.
– varrógép
– olló
– ringli karika
– mérőszalag
– toll

Amit a ringliről tudni kell: Amikor ringlit vásárolunk két számot írnak a karikáról. Az első szám mindig a rigli karika belső átmérőjét jelenti, a második szám a ringli karika külső átmérőjét. Ez azért fontos, mert többféle függönyrúd méret van és fontos, hogy mindig szélesebb legyen a ringli belső átmérője, hogy könnyedén lehessen elhúzni a függönyt a rúdon. (Például: 16-19 mm-es rúdkarnisokhoz a 35,5/55 mm ringli karikát érdemes venni.)

Még egy fontos kelléke van a ringlis függöny elkészítésének a „merevítő szalag”, amit a függöny felső élébe kell belevarrni és ebbe pattintjuk a ringli karikákat. Ez szép tartást ad a függönynek, viszont én egy vastag pamut anyagot vettem, ezért kihagytam ezt a lépést, mivel ez az anyag elég merev ahhoz, hogy ne szakítsa szét a ringli az anyagot és magától is szépen áll a karnison.

Első lépésként méretre kell szabni a függönyt, ha például az ablak hossza 2 méter széles, akkor érdemes másfélszer hosszabbra szabni a két anyagot, hogy behúzva is szépen mutasson és legyenek benne hullámok. Ezután az anyagot minden oldalon 2cm-re behajtjuk és megvarrjuk. Ha méretre varrtuk függönyünket akkor nincs más dolgunk, mint a függöny felső részére, felrajzoljuk előre a ringlinek szánt lyukakat. Egy 1,5 méter széles függönybe 8-10 ringlit érdemes tenni 10-15 cm-ként. Ezután ki kell vágni a függönyből a berajzold részeket.

A ringli karikák szétpattinthatók, így a két fél karika közé helyezzük a függönyt, majd az asztalon tenyérrel egy határozott nyomással összepattintjuk.

És a vadi új függönyünk el is készült! Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy felakasszuk a függönyt a karnisra. 🙂 

Remélem tetszett ez a lakberendezéssel kapcsolatos bejegyzése. Küldjetek képet kommentben, ha meghoztam a kedveteket és készítettetek saját kezűleg ringlis függönyt. 🙂

Brigi

3 hozzászólás

 • Fittler Miklos

  KedvesBrigitta

  Szerintem szép anyagokkal téli honlapunk és Pécsi boltunk van.
  Nagyon szeretnénk az Általad megirt ringlis függöny készitést félteni.

  Egyébként is azt hiszem kapcsolatunk a jövőben mindkettőnk számára érdekes lehetne.

  Kérem hívj vagy add meg email cimed

  Köszönöm

  Függönyország Kft
  Új Otthon Lakástextil

  Fittler Miklós
  Tulajdonos

 • Rácz-Almási Bea

  Kedves Brigi!
  Tetszett az útmutatód. Szeretnék én is ringlivel függönyt felszerelni.
  Azt szeretném megtudni, hogy hol lehet beszerezni függönyhöz ringlit?
  Köszönöm.
  R.A. Bea

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 + 2 =